Wat is Hyperacusis?

De medische term Tinnitus Aurium, kortweg tinnitus of oorsuizen, betekent in het Latijn ‘gerinkel in de oren’. Bij oorsuizen hoor je geluid in de oren of in je hoofd. Dit gehoorde geluid is geen geluid dat je kan waarnemen van buitenaf. Het komt dus van binnenin.

“Hyperacusis is niet hetzelfde als tinnitus. Hyperacusis wordt veroorzaakt door een geluidsbron in de omgeving, je bent dus overgevoeligheid voor een geluid van buitenaf”

Overgevoeligheid

Dagelijkse geluiden en luide geluiden worden veel te hard beschouwd. Het doortrekken van een wc, het voorbijrijden van een auto, eten in een druk restaurant of het bijwonen van een concert wordt onverdraaglijk.

Gezonde oren kunnen wel tot 100 decibel verdragen. Wanneer iemand vermoeid, gestresseerd of angstig is, zullen deze vervelende geluiden veel sneller irriteren.

Tolerantieniveau

Bij mensen met hyperacusis ligt de grens veel lager. Dit varieert van 20 tot 80 decibel. Als het tolerantieniveau onder de 50 decibel is, heeft de patiënt zelfs moeite met het geluid van zijn eigen stem.

Andere symptomen kunnen een soort druk in het oor zijn, kaakpijnen en vaak hebben deze mensen ook last van oorsuizen. De oorzaken en gevolgen van hyperacusis zijn deels vergelijkbaar met die van tinnitus.

 

Lees meer over oorsuizen en tinnitus

Hoe ontstaan oorsuizen   Behandelingen   Wat zijn oorsuizen  
Wat is niet-pulserend oorsuizen   Wat is pulserend oorsuizen