Implantaat mogelijk remedie tegen oorsuizen

Doorbraak in Academisch ziekenhuis van Maastricht

In het Academisch ziekenhuis van Maastricht (UMC+) heeft onlangs de eerste patiënt die aan één kant doof is en aan oorsuizen lijdt, een zogeheten ‘Tinnitus Implantaat’ gekregen.

Het is de bedoeling dat dit implantaat zodanig wordt afgesteld dat er een stiltecode wordt gevonden, waardoor de patiënt verlost is van zijn oorsuizen.

Steeds meer mensen hebben last van oorsuizen. Naar schatting zijn het er ruim twee miljoen in België en Nederland. Mensen met oorsuizen horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, en dat vaak 24 uur per dag.

Tinnitus Implantaat

Oorzaak

De oorzaak van oorsuizen is vaak niet te achterhalen en er bestaat ook nog geen behandeling voor. Dat is frustrerend voor patiënten omdat men ook niet weet of de tinnitus overgaat of dat het zich verder zal ontwikkelen.

Wel duidelijk is dat oorsuizen vaak, maar niet altijd samengaat met slechthorendheid.

Tinnitus Implantaat

Zenuwen en schakelkernen in de hersenen kunnen ontregeld raken door gebrek aan geluidssignaal waardoor de hersenkernen een soort ‘overspannen gedrag’ gaan vertonen en dit gemis gaan compenseren.

Het Maastrichtse team wil nu met behulp van het tinnitus implantaat opnieuw geluid naar die hersenkernen sturen. Voor de patiënt zou dat moeten leiden tot een vorm van stilte waarin het oorsuizen verdwenen zou moeten zijn.

Proef

“We gaan een proef doen bij tien personen, die allemaal aan één kant doof zijn en enkel aan die zijde last hebben van oorsuizen”, licht prof. Stokroos van de Universiteit van Maastricht toe.

Deze patiënten zijn voor het merendeel al geselecteerd en worden twee jaar gevolgd. “Per patiënt gaan we op zoek naar de ideale situatie waarbij we de elektrische stimulatie zodanig willen gaan aanbieden dat de patiënt het niet meer waarneemt.

7 comments

 1. Kees schreef:

  Het zou voor een hele grote groep Tinnitus patiënten een uitkomst zijn.
  Ik zelf ook, zou de dag zegenen.

 2. Henk schreef:

  Ja ook voor mij zou het een verlossing zijn. Het leven zou heel wat plezieriger worden zonder continue gepiep.

 3. Kelly schreef:

  Frustrerend is het juiste woord. Zeker als de dokter zegt dat je het moet leren aanvaarden dat het gepiep voor altijd zal zijn. Hopelijk heeft mijn dokter ongelijk en kan dit implantaat soelaas brengen.

 4. j.c.j. broers schreef:

  het zou een uit komst zijn als er met een implantaat een verbetering van leven mee gegeven kan worden bij mij daar ik aan een kant prakties doof ben en er vreselijke last heb van oorsuizen dag en nacht slaap bijna de hele nacht met muziek in mijn oren wat niet prettig is maar om het een beetje te onder drukken het zou voor mij ook een uitkomst zijn maar helaas moet nog even wachten is het credo

 5. Jolanda schreef:

  Laten we hopen dat er ooit een oplossing komt altijd herrie in je hoofd en oorpijn is best lastig

 6. Kees schreef:

  Zou een een uitkomst zijn voor een hoop mensen.
  Zelf heb ik het aan mijn rechteroor en die is behoorlijk luidt. De linker kant hoor ik mijn hard kloppen.
  Ik zou de dag zegenen als daar en oplossing voor zou gevonden worden.
  Ik denk vele!

 7. R. Hermanns schreef:

  Ik hoop dat het heel gauw voor iedereen te krijgen is.

Geef een reactie

Scroll to top