Verhalen

N. van der Bent

Ik lijd sinds 2008 aan tinnitus. Het begon met een kleine verkoudheid. Oorsuizen in het hoofd had ik wel vaker, maar niets abnormaals. Normaal ging het oorsuizen weg, samen met de verkoudheid. Echter sinds 2008 niet meer, en is de suis/ruis constant aanwezig. De ene dag al meer als de andere maar altijd dag en nacht.

Vaak verdring ik de suis met muziek die ik op een zodanig niveau zet dat het net over de oorsuizen heen gaat. Je wordt er wel moe van, en kan me voorstellen dat sommigen er zelfs helemaal van doordraaien. Een beetje rust zou geen kwaad kunnen.

Ik hoop dat hier ooit een behandeling voor komt.

A. Haak

Mijn vrouw heeft nu ongeveer 6 jaar enorm veel last van oorsuizen, het is een geluid alsof er in een centrale verwarmingspijp een lek zit en een hard sissend geluid doorgeeft, maar dan continu. De eerste 2 jaar heeft ze er veel last van gehad, er was geen arts die er vol inging om te proberen er toch iets van te maken, men heeft geen perspectief dus geeft men weinig aandacht aan dit grote probleem.

Het eerste jaar is mijn vrouw dertig kilo afgevallen door de stress van dit probleemgeluid, diverse ziekenhuizen hebben we letterlijk en figuurlijk door gelopen en er was iedere keer een onderzoekje wat nergens op sloeg. Toen we erachter kwamen dat we gewoon aan het lijntje gehouden werden is mijn vrouw gestopt met de zogenaamde onderzoeken. Na jaren kan ze er een beetje mee omgaan maar af en toe zijn de problemen heel groot omdat ze het net kan handelen.

Groeten,
A. Haak
Rotterdam

"Het doorsnijden van een gevoelszenuw of gehoorzenuw om respectievelijk pijn of oorsuizen te behandelen werkt slechts bij maximaal 1 op 2 patiënten"

R. Nico

Na een promotie en een leidinggevende functie is het me begin 2013 allemaal teveel geworden. Gedwongen door paniek en vermoeidheid kwam ik thuis te zitten. In eerste instantie had ik nog geen last van oorsuizen. Alle lichamelijk klachten die ik had verdwenen na enkele weken waardoor ik al snel weer aan het werk ging.

Na 5 maanden zat ik weer in mijn oude functie en bijna weer op de 40 uur per week. Toen ging het opnieuw mis. Deze keer echter veel erger. Ik merkte dat ik een piep in mijn oren kreeg. Na een paar dagen was deze piep helaas niet weg. De dokter gaf aan dat het waarschijnlijk door mijn burn-out kwam.

Na 4 weken zomervakantie bleek ik helaas niet in staat full-time te werken en werkte ik met moeite 1 uur per dag. Het oorsuizen bleef continu doorgaan en ik ging me hier wel zorgen over maken. Ik zat vaak alleen thuis en werd er gek van. Na verloop van tijd begon ik door rust te herstellen en kon ik steeds meer werken. Inmiddels werk ik al weer 3 maanden full-time en lijkt mijn energie zich langzaam te herstellen.

Helaas heb ik nog steeds last van oorsuizen. Het is echter wel wat minder geworden. Het piepen is veranderd in suizen. Op moment dat het toch weer piept weet ik dat ik te ver ben gegaan en rust moet nemen. Het suizen opzich soort me niet zo meer. Ik hoor het alleen wanneer ik in een stille ruimte ben en ook dan stoort het me minimaal. Op dit moment zie ik het als een hulpmiddel. Het waarschuwt mij direct wanneer ik teveel hooi op mijn vork neem en te weinig rust heb genomen.

Na mijn burnout heb ik de website
stressplein.eu opgericht. Op deze website staan veel tips over hoe je om kan gaan met stress. Ik heb wel gemerkt dat stress een grote veroorzaker is van stress. Zelf vermoed ik dat stress zorgt voor de nodige spierspanning in het lichaam en hierdoor zorgt voor het geluid.

Rosanne

Op 31 december 2013 heb ik een vuurwerkongeluk gehad. Hierbij is een vuurbal tegen mijn linkerwang ontploft. Mijn linkeroor is nu volledig doof en ik lijd sinds die dag ook aan oorsuizen. Ik heb in april een operatie gehad om mijn trommelvies (die was geknapt en verdwenen) te herstellen, om de drie gehoorbeentjes terug te plaatsen en om te inspecteren of er nog andere dingen niet goed zaten.

Hierbij kwam uit dat een van de drie beentjes niet terug te vinden was, de andere twee waren heel erg beschadigd en hebben ze getragd terug te plaatsen. Bij de inspectie hebben ze een chonische onsteking in het middenoor gevonden. Eerder hadden ze al ontdekt dat mijn slakkenhuis enorm beschadigd is, dat de haarcellen naar zeer grote waarschijnlijkheid allemaal dood zijn.

Helaas hebben ze niets aan mijn oorsuizen kunnen doen. Ik heb er ontzettend veel last van dat er de hele tijd die ruis in mijn hoofd zit. Aan het eind van de dag ben ik op van de vermoeidheid, waarna ik slecht slaap en waarvan de volgende dag van mij wordt verwacht dat ik de lessen meebeleef en al mijn werk maak. Ik heb gewoon heel vaak het gevoel dat mensen niet snappen hoe heftig de vermoeidheid om de hele dag met geluid in je oor te leven, om je te moeten inspannen om mensen te horen en om pijn te hebben zodra ik moe wordt of het geluid te hard wordt.

Aan alle mensen die dit lezen, zouden jullie mij tips, sites of andere dingen kunnen sturen waar ik kan lezen hoe ik met dat oorsuizen moet omgaan, en of die vermoeidheid op den duur minder word. En als er iemand is die hetzelfde probleem heeft als mij, aan een kant doof zijn en ook ruis in je oor. zou je mij kunnen mailen hoe jij ermee omgaat of dat het misschien overgaat?

Lieve groetjes,
Rosanne, 16 jaar

“Wanneer het geluid de 85 dB overschrijdt, moet je ten allen tijde gehoorbescherming dragen om tinnitus of oorsuizen te voorkomen”

Wim G.

Ik heb ook last van oorsuizen. Heb int begin een behandeling gehad bij de dokter met speciale medicijnen die ik moest innemen maar dit hielp niet. Bij mij kwam het doordat ik de muziek veel te hard zette.

Ik wist het meteen toen ik hevige oorpijn had hoe laat het was. ’s Nachts is het gepiep en gesuis alleen maar gestegen tot op een bepaalde hoogte. Ik had er nadien niet zo heel veel last van, alleen toen ik sliep of wanneer het stil was rond mij. Bij stress had ik er meer last van zoals je hier vaak ook leest.

Heb daarna veel voedingssupplementen gekocht, vooral dan ginkgo biloba, ben veel thee beginnen drinken en ben gestopt aan mijn verslaving KOFFIE!Ik heb ook het voedingssupplement Bio-Pycnogenol besteld en neem het nu een maand in. Toen ik het int begin nam was het vele beter maar het gezoom bleef, de last viel wel mee.

Toen ik op zekere dag las dat havermout heel gezond was ben ik dat maar gaan eten elke ochtend 50gram met 250ml magere melk en 1 banaan. Ook omdat ik vrij sportief ben en aan mijn conditie wil werken.
Soms vraag ik mij af waar het gepiep in mijn oren naartoe is. En als ik heel aandachtig ben en het is stil rondom mij dan hoor ik het nog een beetje maar voor de rest helemaal geen last meer van, dus ik denk dat het de combinatie is van havermout, voedingssupplementen, thee , geen koffie, en vooral sporten.

Ik zou zeggen succes!

Geef een reactie

Scroll to top