Presbyacusis is een andere benaming voor ouderdomsslechthorendheid

Deze slechthorendheid ontstaat door de natuurlijke slijtage van het gehoor en is de meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies bij mensen boven de 55 jaar.

“Tot 40% van de mensen met oorsuizen hebben slaapstoornissen en bij 1 op 5 geeft oorsuizen aanleiding tot een groot verlies van de levenskwaliteit”

Kenmerkende klachten

Ouderdomsslechthorendheid ontstaat heel geleidelijk. Vaak gaat het gehoor gedurende een aantal jaren of decennia achteruit.

De eerste symptomen van presbyacusis kunnen al rond 30-jarige leeftijd optreden. Eén van de eerste klachten is de afname van het horen van hoge tonen, maar ook oorsuizen is een veelvoorkomend symptoom bij presbyacusis.

Drukke ruimtes

Bij ouderdomsslechthorendheid is het lastig om gesprekken in drukke ruimtes te voeren. Het luisteren naar gesprekken vergt steeds meer energie en sociale situaties worden vaker uit de weg gegaan.

Ook wordt de telefoon niet altijd gehoord en gaat het volume van de televisie steeds wat harder.

Behandeling

Ouderdomsslechthorendheid ontstaat door een natuurlijke slijtage en is niet medisch te behandelen. Het gehoorverlies treedt geleidelijk op, waardoor het vaak enige tijd duurt voordat de slechthorendheid wordt opgemerkt.

Door rekening te houden met de bovengenoemde factoren, vergroot u de kans op een beter gehoor op latere leeftijd.

presbyacusis

Hoe ontstaat presbyacusis?
Presbyacusis ontstaat door een natuurlijke slijtage van het gehoor.

Toch zijn er enkele factoren die een rol kunnen spelen bij ouderdomsslechthorendheid:

  • Roken
  • Overgewicht
  • Erfelijke aanleg
  • Langdurige blootstelling aan lawaai en stress
  • Langdurig gebruik van medicijnen
  • Langdurige blootstelling aan chemische stoffen
  • Arteriosclerose

 

 

Hoortoestellen en presbyacusis

Heeft u moeite met het verstaan van gesprekken of het horen van de televisie? Dan is de kans zeer groot dat u gehoorverlies heeft.

 

Hoortoestellen

Het is mogelijk om uw gehoor te laten testen. Zo komt u erachter of u slechthorend bent en wat de mate van uw gehoorverlies is.

Licht gehoorverlies

Mensen met een licht gehoorverlies redden zich vaak nog zonder hoortoestel. Wanneer het gehoor nog meer achteruitgaat, is er echter wel een hoorapparaat nodig.

“Aan de hand van uw gehoor en mate van gehoorverlies wordt u een passend hoortoestel aangemeten. Zo geniet u, ondanks uw gehoorverlies, van de geluiden om u heen.”

 

Lees meer over oorsuizen en tinnitus

Hoe ontstaan oorsuizen   Behandelingen   Wat is hyperacusis
Wat is niet-pulserend oorsuizen   Wat is pulserend oorsuizen