Hyperacusis

Wat is Hyperacusis?

De medische term Tinnitus Aurium, kortweg tinnitus of oorsuizen, betekent in het Latijn ‘gerinkel in de oren’. Bij oorsuizen hoor je geluid in de oren of in je hoofd. Dit gehoorde geluid is geen geluid dat je kan waarnemen van buitenaf. Het komt dus van binnenin.

Overgevoeligheid

Dagelijkse geluiden en luide geluiden worden veel te hard beschouwd. Het doortrekken van een wc, het voorbijrijden van een auto, eten in een druk restaurant of het bijwonen van een concert wordt onverdraaglijk.

Gezonde oren kunnen wel tot 100 decibel verdragen. Wanneer iemand vermoeid, gestresseerd of angstig is, zullen deze vervelende geluiden veel sneller irriteren en kan de persoon in kwestie hard reageren.

Tolerantieniveau

Bij mensen met hyperacusis ligt de grens veel lager. Dit varieert van 20 tot 80 decibel. Als het tolerantieniveau onder de 50 decibel is, heeft de patiënt zelfs moeite met het geluid van zijn eigen stem.

Andere symptomen kunnen een soort druk in het oor zijn, kaakpijnen en vaak hebben deze mensen ook last van oorsuizen. De oorzaken en gevolgen van hyperacusis zijn deels vergelijkbaar met die van tinnitus.

“Hyperacusis is niet hetzelfde als tinnitus. Hyperacusis wordt veroorzaakt door een geluidsbron in de omgeving, je bent dus overgevoeligheid voor een geluid van buitenaf”

Conclusie

Een concrete oplossing voor oorsuizen is er nog niet, maar in de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om op analoge manier resistent oorsuizen te behandelen.

Leer meer over alle soorten oorsuizen en hun behandeling. Wist je dat je oorsuizen kunt meten? Of  wil je meer weten over hyperacusis? Op oorsuizen.be willen we je graag een antwoord bieden op al jouw vragen. Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten via het contactformulier en we koppelen spoedig terug.

Laatste nieuws

Tinnitus Implantaat

Implantaat mogelijk remedie tegen oorsuizen

In het Academisch ziekenhuis van Maastricht (UMC+) heeft onlangs de eerste patiënt die aan één kant doof is en aan oorsuizen lijdt, een zogeheten ‘Tinnitus Implantaat’ gekregen.

test je gehoor

Test je gehoor. Opgelet: hoofdtelefoon nodig

Heb jij je al eens afgevraagd hoe goed je nog kan horen? Téveel zware feestjes gehad in je jeugd en voel je daar nu de effecten van? Of heb je de oren van een vleermuis of een hond?

hyperbare-zuurstofbehandeling

Behandeling: hyperbare zuurstoftherapie

De sleutel tot het herstellen van beschadiging aan je gehoor zou bij kippen kunnen liggen. Deze lieve dieren kunnen immers hun beschadigd gehoor herstellen, zo blijkt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Scroll to top