Implantaat mogelijk remedie tegen oorsuizen

Doorbraak in Academisch ziekenhuis van Maastricht

In het Academisch ziekenhuis van Maastricht (UMC+) heeft onlangs de eerste patiënt die aan één kant doof is en aan oorsuizen lijdt, een zogeheten ‘Tinnitus Implantaat’ gekregen.

Het is de bedoeling dat dit implantaat zodanig wordt afgesteld dat er een stiltecode wordt gevonden, waardoor de patiënt verlost is van zijn oorsuizen.

Steeds meer mensen hebben last van oorsuizen. Naar schatting zijn het er ruim twee miljoen in België en Nederland. Mensen met oorsuizen horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, en dat vaak 24 uur per dag.

Tinnitus Implantaat

Oorzaak

De oorzaak van oorsuizen is vaak niet te achterhalen en er bestaat ook nog geen behandeling voor. Dat is frustrerend voor patiënten omdat men ook niet weet of de tinnitus overgaat of dat het zich verder zal ontwikkelen.

Wel duidelijk is dat oorsuizen vaak, maar niet altijd samengaat met slechthorendheid.

Tinnitus Implantaat

Zenuwen en schakelkernen in de hersenen kunnen ontregeld raken door gebrek aan geluidssignaal waardoor de hersenkernen een soort ‘overspannen gedrag’ gaan vertonen en dit gemis gaan compenseren.

Het Maastrichtse team wil nu met behulp van het tinnitus implantaat opnieuw geluid naar die hersenkernen sturen. Voor de patiënt zou dat moeten leiden tot een vorm van stilte waarin het oorsuizen verdwenen zou moeten zijn.

Proef

“We gaan een proef doen bij tien personen, die allemaal aan één kant doof zijn en enkel aan die zijde last hebben van oorsuizen”, licht prof. Stokroos van de Universiteit van Maastricht toe.

Deze patiënten zijn voor het merendeel al geselecteerd en worden twee jaar gevolgd. “Per patiënt gaan we op zoek naar de ideale situatie waarbij we de elektrische stimulatie zodanig willen gaan aanbieden dat de patiënt het niet meer waarneemt.

37 comments

 1. Kees schreef:

  Het zou voor een hele grote groep Tinnitus patiënten een uitkomst zijn.
  Ik zelf ook, zou de dag zegenen.

 2. Henk schreef:

  Ja ook voor mij zou het een verlossing zijn. Het leven zou heel wat plezieriger worden zonder continue gepiep.

 3. Kelly schreef:

  Frustrerend is het juiste woord. Zeker als de dokter zegt dat je het moet leren aanvaarden dat het gepiep voor altijd zal zijn. Hopelijk heeft mijn dokter ongelijk en kan dit implantaat soelaas brengen.

 4. j.c.j. broers schreef:

  het zou een uit komst zijn als er met een implantaat een verbetering van leven mee gegeven kan worden bij mij daar ik aan een kant prakties doof ben en er vreselijke last heb van oorsuizen dag en nacht slaap bijna de hele nacht met muziek in mijn oren wat niet prettig is maar om het een beetje te onder drukken het zou voor mij ook een uitkomst zijn maar helaas moet nog even wachten is het credo

 5. Jolanda schreef:

  Laten we hopen dat er ooit een oplossing komt altijd herrie in je hoofd en oorpijn is best lastig

 6. Kees schreef:

  Zou een een uitkomst zijn voor een hoop mensen.
  Zelf heb ik het aan mijn rechteroor en die is behoorlijk luidt. De linker kant hoor ik mijn hard kloppen.
  Ik zou de dag zegenen als daar en oplossing voor zou gevonden worden.
  Ik denk vele!

 7. R. Hermanns schreef:

  Ik hoop dat het heel gauw voor iedereen te krijgen is.

 8. Marij walravens schreef:

  En wat is er voor tinnitus als je niet doof bent? Maar wel 24uur per dag piepen en suizen hebt?

 9. Jorrit Schut schreef:

  Bij mij is het soms hard en soms zachter, het is altijd erg prominent aanwezig. Vooral voor het slapen gaan of voor de tv als ik ontspan word het heel luid. Soms kan ik wel huilen zo hard is het. Gelukkig zijn er ook dagen dat het beter is.

  Ik hoop zo dat er wat tegen gevonden word want dit houd ik niet mijn hele level vol.
  Ik denk er gemiddeld 100 keer per dag aan hoe ik het voor mezelf kan verbeteren maar er is geen oplossing voor tot nu toe. Ik leef gezond maar dat helpt bij mij niet voor zo ver het invloed heeft in de afgelopen 6 jaar.

  Hoop voor de toekomst.

  Vitale Man 37 jaar.

  1. Lydia horemans schreef:

   ik huil dikwijls .kan het niet meer aan .roep om hulp maar komt er niet ; overal al geweest niks helpt triestig . Huisdokter zegt moet mee leren omgaan . Maarhoe ?????

   1. betsy meuwissen schreef:

    heel herkenbaar.iedere dag huilend opstaan omdat de tinnitus zooooo hard is en ook al alles geprobeerd maar niets helpt.word alleen maar erger.word er echt levensmoe van en ie vaak geen lichtpuntjes meer,bah bah wat een ziekelijke rotkwaal is het toch.

   2. Kees schreef:

    Ga hulp zoeken t& h therapie is van horen zeggen heel goed voor je 14 jan ga ik er ook op af

   3. Mark schreef:

    Ik heb recent lichte Tinnitus gekregen, ik dacht er 3 weken niet echt over na en had er geen last van. Nu ik er constant aan denk is het een serieus probleem geworden vooral bij het slapen. Ik ga een ‘Mindfullness Based Stress Reduction’ programma volgen van 2 maanden. Het zou moeten helpen met de acceptatie van het geluid en het draagbaar te maken.

 10. Elly schuffelers schreef:

  Ik zou er alles voor over hebben als ik van dat “zoemen” af kon komen.
  Soms echt ondraaglijk .
  Zou graag proefpersoon zijn.

 11. Marina schreef:

  Ook ik heb last van slechthorendheid en tinnitus. Helaas heb ik niks anders te horen gekregen als: “niks aan te doen”. Momenteel ben ik radeloos, waar doe ik goed aan? Geluiden vermijden, verminderen of juist niet. Zelfs mijn hoorapparaten draag ik niet meer. Ik werk bij een tandarts, ook niet bevorderlijk als je behalve tinnitus ook nog eens oorpijn krijgt van harde schelle geluiden. Ook mijn hobby kan ik momenteel niet uitoefenen. Ik speel in een orkest. Doodmoe word ik er van. Ik durf eerlijk gezegd hier bijna met niemand over te praten. Zelfs mijn huisarts neemt het niet serieus. Dus trek in me maar terug als het te erg wordt en meld ik me ziek als ik weer eens doodmoe ben en even niks kan verdragen. Geluid hoort bij je leven, we mogen blij zijn dat we nog horen. Maar soms ( en hier schaam ik me zelfs voor) wens ik dat ik zomaar 1 uurtje helemaal niks hoor…

 12. Yvonne schreef:

  Al sinds 1998 aan beidde oren tinnitus, gehoor gaat steeds meer achteruit vooral links.
  Ook Meniere..gelukkig blijven de aanvallen al jaren uit.
  Hoop ontzettend dat er een oplossing komt, want het is vaak heel zwaar… ben 47.

 13. Petra kusters schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd of het ook gelijk hyperacusis aanpakt.
  Ik heb tinnitus alleen rechts, en rechts nu ook een hoorapparaat ivm gehoorverlies, links kwam ik nog niet in aanmerking voor een hoorapparaat. Maar bij mij overheerst de hyperacusis de tinnitus, terwijl de pieptoon er de hele dag zit.
  Mijn hyperacusis is zo dusdanig dat het mijn hele leven beheerst.

  Als het implantaat op hetzelfde stuk hersenen werkt ( ik weet niet of tinnitus en hyperacusis in hetzelfde deel van de hersenen zit) zou het ( mij als leek) ook positief kunnen werken op de Hyperacusis.
  Daar ben ik dan heel erg benieuwd naar.

  Mochten daar nog proefpersonen voir nodig zijn, hou ik me heel graag aanbevolen. Maar met mij denk ik nog een heleboel mensen.

  1. Jo schreef:

   Heeft u nog steeds enkel aande rechterkant een hoorapparaat? Ik heb namelijk ook tinnitus aan de rechterkant en vraag mij af of het niet beter is aan beide oren een hoorapparaat te hebben

 14. bellefroid caroline schreef:

  tinnitus
  je bracht me geluid, gepiep gedonder, doofheid, vermoeidheid en frustratie
  werken mijn hersenen dan zo hard, wie had dat gedacht, ik hoor ze dag en nacht
  soms kan ik er mee leven maar dat duurt dan maar heel even
  altijd weer neem je de bovenhand en ook met gezond verstand
  kan ik je niet altijd verdragen, zo vaak zijn er mindere dagen
  na zovele jaren, moet ik nog altijd aanvaarden dat er geen hulp komt
  ik ben niet alleen en sleep me erdoor heen met vallen en opstaan
  fantoom geluiden, een mooi woord maar niet als je ze alle dagen hoort
  er zijn vast ergere dingen maar dit kun je niet bedwingen
  ik heb er niet om gevraagd en word erdoor belaagd
  de levenskwaliteit gaat achteruit door dat domme gefluit
  over de oorzaak ervan tast men nog in het duister
  tinnitus aurium, rinkelen van de oren
  van de ene dag op de andere mee opgestaan en nooit meer weggegaan !
  Caroline 57 jaar

 15. loes breuls schreef:

  Ikzelf kan er normaal wel mee omgaan, maar in tijden van stres moet ik dan veel huilen. Het helpt wel als ik hatha-yoga oefeningen doe. Dit soort yoga ontspant het lichaam en daardoor vanzelf de geest. Ik voel me dan veel prettiger.
  Ik hoor door het oorsuizen heen telkens krakende geluiden. Vervelend.
  Wel merk ik dat ingespannen tv kijken b.v een voetbalwedstrijd het euvel veel erger doet zijn.

 16. De groote kathetine schreef:

  Zot kom ik ervan van dat geruis gefluit en gezoem ,het lijkt of ik in een bokaal zit ,het lijkt of ik een ganse dag het testbeeld van een tv hoor en ik moet ganse dagen mensen bedienen en konstant zeggen ..wablief …ik begrijp je nietHet is zo vermoeiend

 17. degreve Wim schreef:

  Zijn er al resultaten bekend??

 18. Geert Jan Wagemans schreef:

  Ik hoorde een tijd geleden dat ook de universiteit van Groningen aan een groot (internationaal?) onderzoek meewerkte. Klopt dit? En wanneer zijn er serieuze resultaten bekend? Wanneer is bovenstaand artikel geschreven?
  Gek word ik van die suizen en dat ik hierin niet de enige ben, stemt me niet echt vrolijker.
  Is dit “tinnitus implantaat” te vergelijken met een neuro stimulator, die soms bij mensen met ernstige chronische pijn wordt geïmplanteerd? Die heb ik nl. al en ach…, ergens één in m’n hersenen kan er dan ook wel bij. Ik meld me direct vrijwillig aan, wanneer men op zoek zou zijn naar vrijwilligers met tinnitus. Ook hierin ben ik, denk ik, niet de enige en ook dat stemt me niet erg vrolijk…

  1. Koos schreef:

   Het is al een tijd geleden dat dit bericht bekend werd. Hoe staat het 5 jaar later met deze implantaten.? Ikzelf heb sinds 2 jaar een keiharde piep (slijpschijfachtig geluid) links. Ik kan absoluut niet lang meer tegen stilte en slaap ‘s-nachts met een laptop naast mijn bed die de hele nacht een YouTube (geluids)video speelt van het geluid van regen en onweer op een caravandak, dat helpt en met behulp van een slaappil slaap ik weer redelijk. Mijn gehoor is voor een 72-jarige bijzonder goed geclassificeerd alleen een klein verlies aan hoge tonen maar dat mag geen punt zijn om tinnitus te krijgen. Maar overdag heb ik de grootste moeite om me niet op mijn tinnitus te concentreren. Als ik morgen zo’n implantaat kan krijgen start ik vanmiddag nog mijn auto.

 19. Ap schreef:

  Hoi, ik heb sinds april vorig jaar last van oorsuizen. In her begin viel het mee maar het tv test beeldgeluid hoor ik nu veel erger. Sinds afgelopen vrijdagochtend probeerde ik mij in bed om te draaien en plotseling begon in mijn hoofd te draaien van de duizeligheid. Vanaf dat moment pas ik op met lopen want ik val bijna op en ben soms misselijk. Ik wordt behandeld bij een therapie hoe ga je om met tinnitus maar het wordt mij te eng als blijkt dat de duizeligheid door de heftigge pieptoon komt. Ik bied mij ook aan in wat vorm dan ook als proef. Voor het slapen neem ik wel eens inslaap tablet en ik val ook inslaap maar. Ik weet dus ook niet of de duizeligheid door die inslaap tablet is gekomen naar dat lijkt mij sterk want ik heb vaker deze tablet ingenomen. Het zijn geen verslavend werkende pillen. Wie herkent duizeligheid door tinnitus? Ik hoop dat wij geholpen worden en ik wens een ieder die last heeft van dit verschikkelijke piep het beste.

  1. Steve laumans schreef:

   Welk slaaptablet neem je als ik mag vragen

 20. Johan Romunde schreef:

  1 jaar geleden doof geworden in me hoofd veel vliegtuigen harde klappen donderslagen
  piepen gieren brullen ik vind het heel erg echt voor iedereen die hier mee zit, een oplossing zou hier al lang voor moeten zijn om op deze manier door het leven te gaan ,is geen pretje dit gun je niemand zoek een oplossing .
  Wees sterk

 21. Jimmie schreef:

  Hi, very nice website, cheers!
  ——————————————————
  Need cheap and reliable hosting? Our shared plans start at $10 for an year and VPS plans for $6/Mo.
  ——————————————————
  Check here: https://www.good-webhosting.com/

 22. uwiwoge schreef:

  http://mewkid.net/buy-xalanta/ – Amoxicillin 500mg Amoxicillin yhj.ypoi.oorsuizen.be.uhr.yo http://mewkid.net/buy-xalanta/

 23. apiebedahotuv schreef:

  http://mewkid.net/buy-xalanta/ – Buy Amoxicillin Amoxicillin fuk.xvqt.oorsuizen.be.fzu.nj http://mewkid.net/buy-xalanta/

 24. Chris schreef:

  Ik ben chris en heb al zeker 10 jaar zware en luide tinnitus 24/24 ,ik kan mij goed verhelpen met tinnitus maskeerder ,ik heb er 3 de laatste heb ik slechts 200 euro betaald via medishop ziekenbond ,normaal gebruik ik hem van s’morgens tot s’avonds laat maar door oorontsteking heb ik hem een maand niet aangehad ,de laatste dagen was mijn oor terug zeer druk en ben vandaag terug gestart met tinnitusmaskeerder waardoor het terug zeer verdraagzaam is mijn tinnitus.
  Ik raad iedereen aan een tinnitus maskeerder te dragen daar men het geluid kan bijsturen naar het geluid van je eigen tinnitus bijgevolg kom je op bijna nul dat je tinnitus storend is.
  Wat mij ook opgevallen is dat lekkere dingen je tinnitus verslechteren, zoals chocolade, zout en zo verder, dit is een zoektocht en ondervinding, ik heb nooit opgeschreven wat ik door de dag eet ,dit is niet houdbaar anders ,gewoon bijhouden en een beetje opletten.
  Tinnitus is niet plezant ,ik zeg altijd bij slapen gaan verstand op nul en ronken.
  Met tinnitus moet je leren leven, tinnitus mag je leven niet leiden, daarom gebruik een tinnitusmaskeerder om een beter en gelukkig leven te leiden.
  We kunnen enkel hopen dat het verdwijnt zoals het gekomen is.
  Medicijnen en vitamine’s helpen niet dit zijn nutteloze kosten, soms kunnen medicijnen de oorzaak zijn van tinnitus.
  Je tinnitus kan ook zo hard gaan dat je er duizelig van wordt, afleiding is de beste medicijn voor tinnitus, en dit brengt een tinnitusmaskeerder, gaat het goed zet hem wat stilder, gaat het slecht zet hem wat luider.
  Bezig zijn kan ook een hobby zijn, computer enz en als je achteraf dan zelf ondervindt dat je op deze momenten minder of geen last hebt van tinnitus ben je goed bezig.
  Chris

 25. T.Sarr-Valk schreef:

  Al jaren oorsuizen rechts, hoor de bloedstroom en hartslag.. Vaak best luid en hinderlijk.. Kan nog wel slapen.
  Zou graag weten waardoor dit komt en kandidaat zijn voor een oplossing zoals hierboven uitgelegd.

 26. Martens Rudi schreef:

  Zoals iedereen hier in dit forum,heb ik ook tinnitus,een erg hoge fluittoon aan beide kanten,mensen rondom je beseffen dat echt niet ,zelfs zelfs al je dat tot vervelens toe hebt aangehaald,ben uiteraard ook al bij wat artsen geweest ,die zeiden dat ik er mee moet leren leven,is geen pretje ,maar de enige remedie die dat “vrijwel “elke dag bied is(tenminste in mijn geval),een biertje of 2 van zo een 8.5 % alcoholgehalte te nuttigen,doe dat al jaren,maar zoals gezegd helpt dat niet altijd,het is niet de bedoeling om alcoholist te worden,want voor de rest gebruik ik niks van drank,maar het is wel een echt feest dat dat rot gefluit es even stopt,en ik slaap er nog goed van ook : )),maar hopelijk bied dit implantaat een degelijke oplossing voor allen met deze aandoening en ben ik ,zoals iedereen hier bereid om mij aan te bieden als proefpersoon

 27. Jeroen schreef:

  Beste mensen,
  Ik heb ook tinnitus en wordt er gek van. Ik heb geluidstherapie geprobeerd. Het compenseert het geluid in mijn hoofd zodat ik mij tenminste kan concentreren op mijn werk of een hobby. Voor mij werkt het goed. Het naar bed gaan en proberen te slapen, of een stille ruimte in wandelen blijft een probleem weliswaar.

  Geluidtherapie voor tinnitus
  https://www.youtube.com/watch?v=MOkTgm5C1JU&list=PLBFWkysfcoBtvJbZCSJ3F3wIUZjXhABKj&index=1&t=8811s

  Ik wens iedereen veel goede moed en praat er met vrienden en familie over. Heel belangrijk!

  Het is ook belangrijk om met hen te delen wat je precies hoort zodat ze het zelf kunnen ervaren.
  https://www.youtube.com/watch?v=83laYgUtbv8

 28. Bert Slappendel schreef:

  Ik ben aan een kant doof en heb oorsuizingen (hoge pieptoon) in het goede oor. Ik zou graag de resultaten willen volgen cq proefpersoon zijn.

 29. Paul de Boer schreef:

  Van de ene op de andere dag werd ik snachts wakker van hard gezoem in mijn ene oor. Ik had geen idee dat het in mijn eigen hoofd zat en ging in mijn huis op zoek waar het geluid vandaan kwam,de koelkast, de meterkast, de cv leidingen totdat ik dus achter de vreselijke waarheid kwamdat het in mijn eigen hoofd zat. Ik raakte totaal in paniek, kon niet meer slapen,werd daardoor nog vermoeider en overstuur waardoor het gezoem nog erger werd. Ik dacht echt dat mijn leven voorbij was. Na nachtenlang niet slapen heb ik een ventitalor bij mijn bed gezet op hoogste stand en door het geruis hoorde ik het gezoem minder en werd ik rustiger en kon uiteindelijk een paar uurtjes slapen.Zo heb ik het ongeveer 4 maanden volgehouden tot ik steeds langer sliep en daardoor ook veel rustiger werd en minder last en angst kreeg voor het gezoem. Nu hoor ik het gezoem alleen nog zachtjes en slaap ik inmiddels weer gewoon zonder ventilator. Alleen als ik heel moe ben wordt het erger maar ik weet nu dat ik het kan handelen en is het heel snel weer zachtjes. Ik hoop dat iemand misschien iets heeft aan mijn ervaring.

 30. Jeannette van Slooten schreef:

  Is n afschuwelijk gesuis en het stopt nooit, persoonlijk kreeg ik het na de ziekte van Menierre , dat vreselijke gesis in beide oren..
  Zoveel artsen om raad gevraagd maar geen een weet hier n antwoord op..
  Neem voor het slapen maar n slaaptablet in ..
  Wat moet je anders…..
  Veel sterkte wens ik jullie toe
  Jeannette van Slooten

Geef een reactie

Scroll to top