Pulserend en pulsatiele oorsuizen

Informatieve avond oorsuizen: 20/9 en 17/10

Oorsuizen is een veelvoorkomende klacht bij alle leeftijdsgroepen van de bevolking.
Veel mensen krijgen na onderzoek bij KNO-arts te horen dat ze ermee moeten leren leven want dat er geen behandeling is.

Tijdens deze info-avond geven wij meer uitleg over een andere manier om met ‘de strijd’ tegen oorsuizen om te gaan.

Wij hebben een traject ontwikkelt om oorsuizen te behandelen.

We leggen graag persoonlijk uit wat het allemaal inhoudt en welke technieken we toepassen.

Schrijf je in via e-mail

Kersten praat die avond ook vanuit zijn eigen ervaring met oorsuizen.
Er is ook ruimte om vragen te stellen en je verhaal te delen.

Ben je benieuwd? Kom dan zeker eens luisteren. We starten om 19.30 uur.
Voor aanmelding stuur je een mailtje naar admirelifecoaching@gmail.com

We vragen een bijdrage van 5 euro voor deze avond, ter plaatse te betalen.

Van harte welkom,
Kersten en Annelies

Wat zijn pulserende oorsuizen?

De meest voorkomende oorzaak van pulserend oorsuizen is een goedaardige overdruk ter hoogte van de hersenen. Deze vorm van oorsuizen komt voornamelijk voor bij obese vrouwen die klagen van hoofdpijn, wazig zicht samen met pulserend oorsuizen

Drie vaak voorkomende oorzaken zijn:

Goedaardige-overdruk-in-de-hersens

Goedaardige overdruk in de hersens

Het oorsuizen verdwijnt wanneer men de vena jugularis manueel toe duwt. Dit is een ader die bloed uit de hersenen afvoert. De CT-scanner of NMR is ‘meestal’ normaal.

De diagnose wordt gesteld door een lumbaalpunctie (ruggenprik) te verrichten waarbij men de druk in de rug of het hoofd meet. De behandeling voor deze aandoening bestaat in gewichtsverlies, vochtafdrijvende medicatie of een ventriculo- peritoneale shunt.

Dit laatste is een systeem waarbij vocht vanuit de hersenen via een klein pomp systeem wordt afgeleid naar de buikholte om aldus een verlaging van de hersendruk te bekomen..

Glomus tumor of Paraganglioom

Een minder frequente oorzaak van pulserend oorsuizen is de glomus tumor of paraganglioom.

Dit is een goedaardige tumor die voorkomt voornamelijk bij vrouwen en heel traag groeit, minder dan 2 cm op 5 jaar tijd.

De behandeling van dit letsel bestaat erin eerst de bloedvaten welke dit letsel bevloeien met lijm toe te spuiten om vervolgens dit letsel chirurgisch te reseceren.

paragangliomen

 

Vernauwing-van-de-halsslagader

Vernauwing van de halsslagader

De tweede meest frequente oorzaak van pulserend oorsuizen is een vernauwing van de halsslagader in de hals zelf of in de hersenen. Deze vorm van oorsuizen ontstaat door dat ter hoogte van deze vernauwing bloed turbulent gaat vloeien.

Indien dit oorsuizen te handicaperend wordt dient men deze vernauwing open te maken, of indien de patiënt dit verdraagt kan de vernauwing ook volledig toegemaakt worden. Dit laatste kan uiteraard enkel na een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat de patiënt inderdaad zonder dit bloedvat kan leven.

De bloedvatvernauwing verbreden kan door middel van een operatie of via de lies waarbij een ballonnetje endovasculair (in het bloedvat) wordt aangebracht om de vernauwing open te duwen, zoals bij hartpatiënten vaak gebeurt. Om het bloedvat dan open te houden wordt dan vaak gebruik gemaakt van een stent (hol veertje).

Jammer genoeg is dit alles nog in een experimenteel stadium.

 

Pulserend oorsuizen: Duraal AVM

Naast de 3 meest voorkomende oorzaken van oorsuizen is er ook nog duraal avm. Dit zijn abnormale bloedvaten welke zich bevinden ter hoogte van het harde hersenvlies juist achter het oor. De meest bekende vormen zijn sinusitus en micro-vasculaire compressie.

Sinusitus en oorsuizen

Sinusitis van het oor of andere oorzaken kunnen vernauwing en zelfs een volledig toeslippen van de sinus sigmoïdeus of de sinus transversus veroorzaken (grote bloedvaten die bloed uit het hoofd wegdraineren).

Indien één van de twee sinussen geoccludeerd is zullen er zich nieuwe bloedvaten vormen die de stop in het afvoersysteem proberen omzeilen.

Het zijn juist deze bloedvaten die de oorzaak zijn van het oorsuizen. De diagnose wordt gesteld op basis van hersenstam geëvoceerde potentialen, gehoortesten en scanners.

Indien deze diagnose wordt weerhouden, kan op chirurgische wijze een kleine nieuwe isolatielaag worden aangebracht rond de gehoorzenuw. Dit is enkel zinvol indien dit gebeurt vooraleer een gehoordaling optreedt en/of indien dit gebeurt binnen de 3 jaar na het ontstaan van het oorsuizen.

Micro-vasculaire compressie

Microvasculaire compressie-syndromen zijn bloedvaten die constant kloppen tegen de gehoorzenuw en kunnen eveneens oorsuizen veroorzaken samen met een vervelende hoofdpijn.

Het constante kloppen (zware hoofdpijnen) van het bloedvat tegen de gehoorzenuw creëert een focaal letsel in de isolatielaag rond de gehoorzenuw.

Hierdoor ontstaat een kortsluiting van de gehoorzenuw met als resultaat een re-organisatie van de gehoorkernen en gehoorcentra in de hersenen. De toekomende gehoorinformatie horen wij dan als oorsuizen.

Conclusie

Een concrete oplossing voor oorsuizen is er nog niet, maar in de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om op analoge manier resistent oorsuizen te behandelen.

Leer meer over alle soorten oorsuizen en hun behandeling. Wist je dat je oorsuizen kunt meten? Of  wil je meer weten over hyperacusis? Op oorsuizen.be willen we je graag een antwoord bieden op al jouw vragen. Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten via het contactformulier en we koppelen spoedig terug.

Laatste nieuws

Tinnitus Implantaat

Implantaat mogelijk remedie tegen oorsuizen

In het Academisch ziekenhuis van Maastricht (UMC+) heeft onlangs de eerste patiënt die aan één kant doof is en aan oorsuizen lijdt, een zogeheten ‘Tinnitus Implantaat’ gekregen.

test je gehoor

Test je gehoor. Opgelet: hoofdtelefoon nodig

Heb jij je al eens afgevraagd hoe goed je nog kan horen? Téveel zware feestjes gehad in je jeugd en voel je daar nu de effecten van? Of heb je de oren van een vleermuis of een hond?

hyperbare-zuurstofbehandeling

Behandeling: hyperbare zuurstoftherapie

De sleutel tot het herstellen van beschadiging aan je gehoor zou bij kippen kunnen liggen. Deze lieve dieren kunnen immers hun beschadigd gehoor herstellen, zo blijkt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Scroll to top