Verschillende oordoppen

De juiste oordoppen voor elke situatie

Het mag gezegd worden. Oordoppen zijn dezer dagen hip! Want uiteraard wil je je oren zo goed mogelijk beschermen tegen overmatig lawaai. Maar omdat er toch nog vaak verwarring is met al deze verschillende oordoppen, willen we jullie graag helpen met er zoveel mogelijk op een rij te zetten. Meestal kan je voor elke activiteit of hobby wel oordoppen kopen.

Oordoppen op maat

We starten met de beste gehoorbescherming op de markt: op maat gemaakt! Uit onderzoek blijkt dat deze soort optimaal werkt wanneer de oordoppen op maat zijn gemaakt. Met op maat gemaakte oordoppen bescherm je niet alleen je gehoor, maar zorgt ook voor een optimaal comfort voor je oren.

Een andere benaming van op maat gemaakte oordoppen zijn otoplastieken. Otoplastieken sluiten het oor volledig af en dempen het schadelijke geluid. Ondanks deze demping kan je nog steeds genieten van muziek of gesprekken. Het volume van deze geluiden is echter minder schadelijk dankzij de oordoppen op maat.

Let wel op: zulke oordoppen zijn tamelijk kostelijk, ongeveer een € 150, maar tegelijk is de duurzaamheid een pak groter.

Op maat gemaakte oordoppen zijn makkelijk te bestellen en overal te verkrijgen bij een erkende hoorspecialist. Je krijgt zelfs van je ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling terug. Onder andere bij CM bieden ze je een terugbetaling van € 30. Voor de andere ziekenfondsen bekijk je best de website.

Hoe worden oordoppen op maat gemaakt?

 

“Wanneer het geluid de 85 dB overschrijdt, moet je ten allen tijde gehoorbescherming dragen om tinnitus of oorsuizen te voorkomen”

Kegelvormige oordoppen voor festivals en concerten

Op een festival delen ze vandaag de dag altijd wel gratis oordoppen uit. Indien je je op maat gemaakte oordoppen bent vergeten doe je er dan ook goed aan om de normale kegelvormige oordoppen te gebruiken. Het correct inbrengen oordoppen is essentieel om een goede bescherming te bieden.

Ook hier durft men soms nonchalant mee om te gaan. Controleer altijd of de oordoppen niet versleten zijn en of filters er nog goed in zitten. Het inbrengen van oordoppen kan soms vervelend zijn en vergt wat oefening, maar na een tijdje zal dit steeds makkelijker worden.

Prijzen

Je bent tussen de  € 10 a € 15,- kwijt voor oordoppen die goed dempen, maar waarbij het geluid nog steeds wat dof kan klinken.

Kies je voor een optimale geluidsbeleving en een helder geluid met vlakke demping waarbij nuances goed hoorbaar zijn, dan kom je uit bij de duurdere oordoppen waarvan de filters voorzien zijn van een membraan voor circa € 40,- tot € 50,-. Ook deze zijn redelijk duurzaam.

Is de diameter belangrijk bij oordoppen?

Voor een kind met een smalle gehoorgang zal een brede oordop niet passen of op zijn best zeer ongemakkelijk zitten waardoor de gehoorbescherming niet gedragen zal worden.

Bij het uitzoeken van oordoppen is het belangrijk om op de diameter van de oordoppen te letten zodat deze goed in de gehoorgang passen.

Oordoppen voor een comfortabele nachtrust

Vaak komt het voor dat er veel lawaai is tijdens de nachtrust, ook hier kunnen oordoppen soelaas bieden. Vaak is het zelfs je eigen partner die je wakker houd met zijn of haar gesnurk. Niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook in hotels of op de camping.

Oordopjes voor slapen komen dan om de hoek kijken.
Ongeveer 20% van de Belgen hebben wel eens moeite om in slaap te geraken. Terwijl je partner reeds is vertrokken naar dromenland, zit jij te piekeren om de slaap te vatten.

Prijzen

Prijzen variëren tussen de € 10 a € 15,- voor comfortabele oordoppen met zacht materiaal.

Een nacht niet goed kunnen slapen is geen ramp, maar komt het vaak voor, dan is het raadzaam een arts te raadplegen.
Een goede nachtrust bevordert de gezondheid. Het lichaam komt tot rust en kan zich herstellen.

Zacht materiaal

Omdat de oordoppen niet van silicone, maar van zacht materiaal zijn gemaakt, vormen deze zich goed naar het oor terwijl je slaapt.

De geluiden van een snurkende partner of voorbij komend verkeer worden door deze oordoppen perfect gedempt waardoor je een goede nachtrust krijgt.

Neem op tijd een pauze

Zit je op een festival dat minstens 12 uur duurt? Neem dan op tijd een pauze. Je oren zullen je dankbaar zijn waardoor je nog meer kan genieten van deze momenten.

Onthoud

Een concrete oplossing voor oorsuizen is er nog niet, maar in de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om op analoge manier resistent oorsuizen te behandelen.

Leer meer over alle soorten oorsuizen en hun behandeling. Wist je dat je oorsuizen kunt meten? Of  wil je meer weten over hyperacusis? Op oorsuizen.be willen we je graag een antwoord bieden op al jouw vragen. Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten via het contactformulier en we koppelen spoedig terug.

Ontdek onze handige tips:

decibels

Wat is te luid voor jou en je oren?

Hoe weet je wanneer te luid ook daadwerkelijk te luid is? Welk geluidsniveau is veilig en wat niet? Hopelijk kan onderstaande informatie je meer duidelijkheid brengen.

teveel lawaai

Ervaar je teveel lawaai? Gebruik onze tips!

Tinnitus en oorsuizen komen vaak voor na blootstelling aan teveel lawaai. Wij geven je tips & tricks om je zo goed mogelijk te beschermen in bepaalde situaties.

over-oorsuizen

Over oorsuizen.be en sensibiliseren

Oorsuizen.be is een online platform waar bezoekers met tinnitus of oorsuizen terecht kunnen voor antwoorden. Maak contact met andere bezoekers die dezelfde problemen ervaren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Scroll to top