Verhalen

N. van der Bent

Ik lijd sinds 2008 aan tinnitus. Het begon met een kleine verkoudheid. Oorsuizen in het hoofd had ik wel vaker, maar niets abnormaals. Normaal ging het oorsuizen weg, samen met de verkoudheid. Echter sinds 2008 niet meer, en is de suis/ruis constant aanwezig. De ene dag al meer als de andere maar altijd dag en nacht.

Vaak verdring ik de suis met muziek die ik op een zodanig niveau zet dat het net over de oorsuizen heen gaat. Je wordt er wel moe van, en kan me voorstellen dat sommigen er zelfs helemaal van doordraaien. Een beetje rust zou geen kwaad kunnen.

Ik hoop dat hier ooit een behandeling voor komt.

A. Haak

Mijn vrouw heeft nu ongeveer 6 jaar enorm veel last van oorsuizen, het is een geluid alsof er in een centrale verwarmingspijp een lek zit en een hard sissend geluid doorgeeft, maar dan continu. De eerste 2 jaar heeft ze er veel last van gehad, er was geen arts die er vol inging om te proberen er toch iets van te maken, men heeft geen perspectief dus geeft men weinig aandacht aan dit grote probleem.

Het eerste jaar is mijn vrouw dertig kilo afgevallen door de stress van dit probleemgeluid, diverse ziekenhuizen hebben we letterlijk en figuurlijk door gelopen en er was iedere keer een onderzoekje wat nergens op sloeg. Toen we erachter kwamen dat we gewoon aan het lijntje gehouden werden is mijn vrouw gestopt met de zogenaamde onderzoeken. Na jaren kan ze er een beetje mee omgaan maar af en toe zijn de problemen heel groot omdat ze het net kan handelen.

Groeten,
A. Haak
Rotterdam

"Het doorsnijden van een gevoelszenuw of gehoorzenuw om respectievelijk pijn of oorsuizen te behandelen werkt slechts bij maximaal 1 op 2 patiënten"

R. Nico

Na een promotie en een leidinggevende functie is het me begin 2013 allemaal teveel geworden. Gedwongen door paniek en vermoeidheid kwam ik thuis te zitten. In eerste instantie had ik nog geen last van oorsuizen. Alle lichamelijk klachten die ik had verdwenen na enkele weken waardoor ik al snel weer aan het werk ging.

Na 5 maanden zat ik weer in mijn oude functie en bijna weer op de 40 uur per week. Toen ging het opnieuw mis. Deze keer echter veel erger. Ik merkte dat ik een piep in mijn oren kreeg. Na een paar dagen was deze piep helaas niet weg. De dokter gaf aan dat het waarschijnlijk door mijn burn-out kwam.

Na 4 weken zomervakantie bleek ik helaas niet in staat full-time te werken en werkte ik met moeite 1 uur per dag. Het oorsuizen bleef continu doorgaan en ik ging me hier wel zorgen over maken. Ik zat vaak alleen thuis en werd er gek van. Na verloop van tijd begon ik door rust te herstellen en kon ik steeds meer werken. Inmiddels werk ik al weer 3 maanden full-time en lijkt mijn energie zich langzaam te herstellen.

Helaas heb ik nog steeds last van oorsuizen. Het is echter wel wat minder geworden. Het piepen is veranderd in suizen. Op moment dat het toch weer piept weet ik dat ik te ver ben gegaan en rust moet nemen. Het suizen opzich soort me niet zo meer. Ik hoor het alleen wanneer ik in een stille ruimte ben en ook dan stoort het me minimaal. Op dit moment zie ik het als een hulpmiddel. Het waarschuwt mij direct wanneer ik teveel hooi op mijn vork neem en te weinig rust heb genomen.

Na mijn burnout heb ik de website
stressplein.eu opgericht. Op deze website staan veel tips over hoe je om kan gaan met stress. Ik heb wel gemerkt dat stress een grote veroorzaker is van stress. Zelf vermoed ik dat stress zorgt voor de nodige spierspanning in het lichaam en hierdoor zorgt voor het geluid.

Rosanne

Op 31 december 2013 heb ik een vuurwerkongeluk gehad. Hierbij is een vuurbal tegen mijn linkerwang ontploft. Mijn linkeroor is nu volledig doof en ik lijd sinds die dag ook aan oorsuizen. Ik heb in april een operatie gehad om mijn trommelvies (die was geknapt en verdwenen) te herstellen, om de drie gehoorbeentjes terug te plaatsen en om te inspecteren of er nog andere dingen niet goed zaten.

Hierbij kwam uit dat een van de drie beentjes niet terug te vinden was, de andere twee waren heel erg beschadigd en hebben ze getragd terug te plaatsen. Bij de inspectie hebben ze een chonische onsteking in het middenoor gevonden. Eerder hadden ze al ontdekt dat mijn slakkenhuis enorm beschadigd is, dat de haarcellen naar zeer grote waarschijnlijkheid allemaal dood zijn.

Helaas hebben ze niets aan mijn oorsuizen kunnen doen. Ik heb er ontzettend veel last van dat er de hele tijd die ruis in mijn hoofd zit. Aan het eind van de dag ben ik op van de vermoeidheid, waarna ik slecht slaap en waarvan de volgende dag van mij wordt verwacht dat ik de lessen meebeleef en al mijn werk maak. Ik heb gewoon heel vaak het gevoel dat mensen niet snappen hoe heftig de vermoeidheid om de hele dag met geluid in je oor te leven, om je te moeten inspannen om mensen te horen en om pijn te hebben zodra ik moe wordt of het geluid te hard wordt.

Aan alle mensen die dit lezen, zouden jullie mij tips, sites of andere dingen kunnen sturen waar ik kan lezen hoe ik met dat oorsuizen moet omgaan, en of die vermoeidheid op den duur minder word. En als er iemand is die hetzelfde probleem heeft als mij, aan een kant doof zijn en ook ruis in je oor. zou je mij kunnen mailen hoe jij ermee omgaat of dat het misschien overgaat?

Lieve groetjes,
Rosanne, 16 jaar

“Wanneer het geluid de 85 dB overschrijdt, moet je ten allen tijde gehoorbescherming dragen om tinnitus of oorsuizen te voorkomen”

Wim G.

Ik heb ook last van oorsuizen. Heb int begin een behandeling gehad bij de dokter met speciale medicijnen die ik moest innemen maar dit hielp niet. Bij mij kwam het doordat ik de muziek veel te hard zette.

Ik wist het meteen toen ik hevige oorpijn had hoe laat het was. ’s Nachts is het gepiep en gesuis alleen maar gestegen tot op een bepaalde hoogte. Ik had er nadien niet zo heel veel last van, alleen toen ik sliep of wanneer het stil was rond mij. Bij stress had ik er meer last van zoals je hier vaak ook leest.

Heb daarna veel voedingssupplementen gekocht, vooral dan ginkgo biloba, ben veel thee beginnen drinken en ben gestopt aan mijn verslaving KOFFIE!Ik heb ook het voedingssupplement Bio-Pycnogenol besteld en neem het nu een maand in. Toen ik het int begin nam was het vele beter maar het gezoom bleef, de last viel wel mee.

Toen ik op zekere dag las dat havermout heel gezond was ben ik dat maar gaan eten elke ochtend 50gram met 250ml magere melk en 1 banaan. Ook omdat ik vrij sportief ben en aan mijn conditie wil werken.
Soms vraag ik mij af waar het gepiep in mijn oren naartoe is. En als ik heel aandachtig ben en het is stil rondom mij dan hoor ik het nog een beetje maar voor de rest helemaal geen last meer van, dus ik denk dat het de combinatie is van havermout, voedingssupplementen, thee , geen koffie, en vooral sporten.

Ik zou zeggen succes!

Bart P.

Mijn verhaal is dat oorsuizen begon met wellicht een treinbegeleidster die net haar fluitsignaal gaf toen ik net was ingestapt. Haar fluitconcert had en mijn plaats (een virtuele klankkast) deden na een half uur nog pijn.
Ik denk dat het nog eens gebeurd is als treingebruiker waarbij ik naar mijn oren moest grijpen.

Op het werk hebben ze een inbraakalarm geplaatst. Dat (on)ding moet al vanaf binnenkomen een luid signaal geven (men mist daardoor de hint – héél stilletjes is er een gepiep als de badge is gelezen). Frustratie alom als het intoetsen van de code mislukt en het vooralarm overgaat in een hels lawaai. Ik ben panisch als ik de deur nader en ik schijnbaar de eerste ben.

Ja, dan heb je de geldwolven die omzet belangrijker vinden dan kwaliteit. Jacky Lafon gebruikt in een sketch het geluidseffect van een voetzoeker. Slecht afgestelde luidspreker, het is alsof die voetzoeker in mijn oor ontploft. Laat staan dat de directie de klanten letterlijk op een halve meter naast de luidsprekers zet.

Een spinningles is er niets bij als de zanger en zangeressen hun kelen openzetten en de muziek door die dingen knalt. Enkele weken later dan nog een wedstrijdje ‘om ter luidst blaffen’ tussen twee honden die hun dominantie willen tonen in de kleine wachtzaal van de dierenarts.

Ook weer zo’n asociaal gedrag, waarom ging niet één van hen even de gang op om de hond te kalmeren? Enfin… plots dat oorsuizen. Plots of kwam er een alarmsignaal van een erg pijnlijke oorontsteking. Er pijnlijk en erg abnormaal voor een volwassene…

Gehinderd door de fluittoon leer ik van de otoloog dat het te verhelpen valt door te ontspannen in de buitenlucht. Effectief als ik lang binnen ben begint de fluittoon. Na stappen zoals een stevig wandelingetje van de bus naar huis duurt het relatief langer vooraleer de fluittoon er is. Nu nog flink leren ontspannen en ‘zuurstof happen’.

Oorsuizen: ja, oortjes zijn een risicofactor die je in de hand hebt. Een treinbegeleidster die uit volle borst op de politiefluit blaast richting instapruimte trein, de geluidstechnicus met slecht afgestelde luidsprekers, een directie die haar klanten naast zo’n speakers zet, … zoiets heb je niet in de hand.

Cees A.

Ik heb denk ik een belangrijke tip want ik heb zelf 10 jaar tinnitus gehad en alles geprobeerd. Met onderzoeken in UZA Antwerpen door dr De Ridder aan toe, etc etc maar ben er per toeval na 10 jaar ellende achter gekomen wat de oorzaak was en ben nu al jaren zonder oorsuizen. De reden: multivitaminen! Ik slikte deze jaren elke dag zoals denk ik veel mensen doen en heb nooit het verband kunnen leggen of eerder over nagedacht. Na 7 jaar stopte ik om andere redenen tijdelijk met slikken van de vitaminen en verdween het oorsuizen maar had nog niet door dat dit de reden was. Begon na een tijd weer met de multivitaminen uit gewoonte en het oorsuizen was weer terug. Toen ben ik het verband gaan leggen en was mijn ellende na 10 jaar voorbij…. Ik weet dus niet exact welke vitaminen de oorzaak was omdat het een multivitamine was (Solgar). Maar geloof zeker dat het klopt en weet ook van Sven Kramer bijvoorbeeld dat hij een jaar niet heeft kunnen schaatsen en hij er ook na vele onderzoeken achterkwam dat een aantasting was van een zenuw door een overschot aan vitaminen.

Hopelijk helpt dit iemand om er vanaf te komen en lijkt me zeker het vermelden waard en zou eigenlijk dit ook graag delen met tinnitus specialisten maar geen idee hoe deze te bereiken.

Romano M.

Hallo, 9 jaar terug is mijn pulsatile tinnitus begonnen, na 3 jaar heeft Dr De ridder Eagle syndrome ontdekt en mij ervan geopereerd!
Alle pijn was weg en de tinnitus verminderde jaar in jaar uit zoals uitgelegd door dr De Ridder, was zelfs vergeten tinnitus te hebben!

In december 2017 is het stilletjes terug naar de voorgrond gekomen, nu is het weer een hel, de zone rond mijn operatie van 6 jaar terug is pijnlijk en ik voel de vibratie van een ader als pijnlijk aan onder mijn kaak.
Heeft er nog iemand ervaring van dit?

7 comments

 1. Teerlinck schreef:

  Ik heb al 10 jaar last van oorsuisen

 2. Ram schreef:

  Ram
  Een maand geleden heb ik ook tinnitus opgelopen.Dit komt omdat ik naar harde muziek ging luisteren via oordopjes .Toen ik plotseling wakker werd hoorde ik een geluid maar wist niet vanwaar het kwam Ik kon niet slapen en plotseling ging zo hard en blijft maar aanhouden .Ik kon dit niet aan en had alleen maar moordneigingen.Ik ben naar mijn arts gegaan en vertelde dit .Hij zei dat ik Tinnitus heb opgelopen.Ik vertelde dat ik angstig en depressief ben geworden Hij heeft mij een slaapmiddel voorgeschreven die heet Oxapan .Ik heb dit een week ingeslikt bij het slapen gaan en heb goede nachten gehad maar wat daarna gebeurde was een hel voor mij Ik wilde gewoon dood gaan, bijv springen voor het trein. Ik heb de arts weer gebeld en alles verteld.Hij heeft me gezegd de slaapmiddel Oxazepam te stoppen. Ik ben daarna met dit medicijn gestopt en ik gebruikte ook een hele hoop andere medicijnen.Ik ben een voor een in de bijsluiters gaan lezen in de bijwerking welke medicijnen oorsuizen veroorzaken na langdurig.Ik ben in 2 tal van die medicijnen tegengekomen die oorsuizen veroorzaken na langdurig.De dokter vertelde dat Oxazepam de reactie inde hersen verhoogt en dit kan nog erger worden.Ik ben met de medicijnen gestopt waarin de bijwerking oorsuizen voorkwamen bij het gebruik.Had daarna 2 dagen er veel last van Tinnitus, maar daarna zag ik verbetering en ik schrok er van Het is een week al dat ik geen last heb ben weer de oude.En toen dacht ik dat dit aan de medicijnen licht.Mijn advies als je medicijnen gebruikt kijk of in de bijwerking oorsuizen voorkomt bij langdurig gebruik. Mocht het zijn dan hoop ik dat je problemen zijn opgelost.Gr .Ram

 3. Lydia Teisman-Meijer schreef:

  Hallo Cees

  Ik ben Lydia en heb ook al haast 2 jaar oorsuizen.
  Het vergald mijn leven.
  Wat ben ik blij, dat je dit verteld hebt
  Van de vitamines.
  Ik slik spirulina en nog ander vit in het verleden.
  Ik kreeg het ook ineens dat suizen 2018.
  Alles geprobeerd hersenscans.
  Er kwam niets uit.
  Vanaf vandaag ga ik niets meer slikken
  Als dit de oorzaak van mijn suizen is!
  Ben jij mijn gebedverhoring.
  Ik kijk er na uit wat er gebeurt.
  Heel erg bedankt voor het delen.

  Lydia.

 4. Katinka slootweg schreef:

  Ik ben katinka slootweg en heb 7 jaar tinnitus,.Sinds kort heb ik er een tikje bij is dat herkenbaar voor iemand.Want daar word ik wel gek van.Graag tips hoe ga ik hier weer mee om.

 5. Katinka slootweg schreef:

  7jaar tinnitus,.Sinds kort heb ik er een tikje bij is dat herkenbaar voor iemand.Want daar word ik wel gek van.Graag tips hoe ga ik hier weer mee om.

 6. Maria schreef:

  Intens blij, want ik heb mezelf van tinnitus afgeholpen. Maandenlang had ik een naar, indringend, suizend geluid, altijd en of ik naast de Noordzee stond. Maar dan onvrijwillig en dag en nacht.
  Ik wist zeker dat het geen bijwerking van de Pfizervaccinaties was, want die waren al in juni j.l., dus geen verband.
  Ik had geen zin naar de huisarts te gaan, die ken ik niet eens, want ik ben altijd kerngezond, ook geen homeop. oordruppels en op internet kwam ik de grootst mogelijke kolder tegen. Maar nu is het over, want ik kocht een pipetje bij de drogist, nam wat biol. olijfolie, die wij in de keuken altijd hebben en ging elke dag een paar keer per dag aan de slag. Ik spoot het er in, liet het een flinke tijd zitten, stevige ademhalingsoefeningen en dagen gebeurde er niks, totdat ik met wattenstaafjes de boel ging schoonmaken. Het bleek een enorme opstopping te zijn en ik haalde alles eruit. Dit is tegen alle adviezen in, maar toevallig zijn het MIJN oren. Maandenlang heb ik er last van gehad, verstond de mensen en mijn leerlingen (onderwijs) heel slecht en mensen met een mondkapje bijna niet. Mijn eigen stem werd ook lelijk vervormd en de godganse dag dat nare geluid. Ik weet echt, dat andere vormen van tinnitus erger en permanent zijn, maar mij is het gelukt.
  Het leek me stug, dat mijn oren zijn genezen vanwege de anti-oxidanten in de olie, maar ik weet ook, dat olijfolie veel dingen zacht en soepel maakt, dus baat het niet, het schaadt ook niet. Ik hoor buiten na maanden isolement de vogels weer fluiten…

 7. Maria schreef:

  Het valt me op, dat u mijn verhaal van enkele weken geleden niet plaatst, terwijl het net zo legitiem is als andere.
  En u ervaringsdeskundigen uitnodigt hun verhaal te schrijven. Toch censuur?
  Mijn tinnitus bleek na maanden ellende oplosbaar, dat geldt ook voor mensen wier verhaal wél geplaatst wordt en spreken over vitaminegebrek e.a. Alle ervaringen kunnen ev. anderen helpen.

Geef een reactie

Scroll to top