Wat is presbyacusis?

Ik heb presbyacusis, wat nu?

Presbyacusis is een andere benaming voor ouderdomsslechthorendheid. Deze slechthorendheid ontstaat door de natuurlijke slijtage van het gehoor en is de meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies bij mensen boven de 55 jaar.

Kenmerkende klachten

Ouderdomsslechthorendheid ontstaat heel geleidelijk. Vaak gaat het gehoor gedurende een aantal jaren of decennia achteruit.

De eerste symptomen van presbyacusis kunnen al rond 30-jarige leeftijd optreden. Eén van de eerste klachten is de afname van het horen van hoge tonen, maar ook oorsuizen is een veelvoorkomend symptoom bij presbyacusis.

Drukke ruimtes

Bij ouderdomsslechthorendheid is het lastig om gesprekken in drukke ruimtes te voeren. Het luisteren naar gesprekken vergt steeds meer energie en sociale situaties worden vaker uit de weg gegaan.

Ook wordt de telefoon niet altijd gehoord en gaat het volume van de televisie steeds wat harder.

Behandeling

Ouderdomsslechthorendheid ontstaat door een natuurlijke slijtage en is niet medisch te behandelen. Het gehoorverlies treedt geleidelijk op, waardoor het vaak enige tijd duurt voordat de slechthorendheid wordt opgemerkt.

Door rekening te houden met de bovengenoemde factoren, vergroot u de kans op een beter gehoor op latere leeftijd.

Hoe ontstaat presbyacusis?

Presbyacusis ontstaat door een natuurlijke slijtage van het gehoor.

Toch zijn er enkele factoren die een rol kunnen spelen bij ouderdomsslechthorendheid:

  • Roken
  • Overgewicht
  • Erfelijke aanleg
  • Langdurige blootstelling aan lawaai en stress
  • Langdurig gebruik van medicijnen
  • Langdurige blootstelling aan chemische stoffen
  • Arteriosclerose
presbyacusis

Hoortoestellen en presbyacusis

Heeft u moeite met het verstaan van gesprekken of het horen van de televisie? Dan is de kans zeer groot dat u gehoorverlies heeft.

Hoortoestellen

Het is mogelijk om uw gehoor te laten testen. Zo komt u erachter of u slechthorend bent en wat de mate van uw gehoorverlies is.

Licht gehoorverlies

Mensen met een licht gehoorverlies redden zich vaak nog zonder hoortoestel. Wanneer het gehoor nog meer achteruitgaat, is er echter wel een hoorapparaat nodig.

“Aan de hand van uw gehoor en mate van gehoorverlies wordt u een passend hoortoestel aangemeten. Zo geniet u, ondanks uw gehoorverlies, van de geluiden om u heen”

Conclusie

Een concrete oplossing voor oorsuizen is er nog niet, maar in de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om op analoge manier resistent oorsuizen te behandelen.

Leer meer over alle soorten oorsuizen en hun behandeling. Wist je dat je oorsuizen kunt meten? Of  wil je meer weten over hyperacusis? Op oorsuizen.be willen we je graag een antwoord bieden op al jouw vragen. Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten via het contactformulier en we koppelen spoedig terug.

Laatste nieuws

Tinnitus Implantaat

Implantaat mogelijk remedie tegen oorsuizen

In het Academisch ziekenhuis van Maastricht (UMC+) heeft onlangs de eerste patiënt die aan één kant doof is en aan oorsuizen lijdt, een zogeheten ‘Tinnitus Implantaat’ gekregen.

test je gehoor

Test je gehoor. Opgelet: hoofdtelefoon nodig

Heb jij je al eens afgevraagd hoe goed je nog kan horen? Téveel zware feestjes gehad in je jeugd en voel je daar nu de effecten van? Of heb je de oren van een vleermuis of een hond?

hyperbare-zuurstofbehandeling

Behandeling: hyperbare zuurstoftherapie

De sleutel tot het herstellen van beschadiging aan je gehoor zou bij kippen kunnen liggen. Deze lieve dieren kunnen immers hun beschadigd gehoor herstellen, zo blijkt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Scroll to top