Wat is te luid voor jou

Wanneer is te luid, te luid?

Hoe weet je wanneer te luid ook daadwerkelijk te luid is? Welk geluidsniveau is veilig en wat niet? Hopelijk kan onderstaande informatie je meer duidelijkheid brengen. Wanneer je denkt aan decibels, moet je ook rekening houden met de tijd dat je aan deze decibels blootgesteld wordt.

Door aan deze 2 elementen te denken tijdens een concert, festival of andere zaken waar veel lawaai voorkomt, kan je jezelf ten allen tijde op een goede manier beschermen.

Wat is een decibel?

Een decibel, afgekort als dB, is een maateenheid om aan te geven hoe hard een bepaald geluid is. Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 dB en de 140 dB. 0 decibel wil niet zeggen dat er geen geluid is, alleen kunnen wij het niet horen.

Vanaf 85 dB wordt het gevaarlijk voor. Vanaf dan kan er gehoorschade optreden zonder het gebruik van bescherming voor je oren.

Geluiden onder 85 dB zijn veilig. Maar toch is het raadzaam als je elke dag in zo’n omgeving moet werken, de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Je kan maar beter voorkomen dan genezen.

Wanneer het geluid de 85 dB overschrijdt, moet je ten allen tijde gehoorbescherming dragen om tinnitus of oorsuizen te voorkomen.

decibels

Geluidsnormen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van geluidsnormen met de maximum tijd dat je hieraan kan blootgesteld worden zonder gehoorschade op te lopen. Let wel op: voor elke persoon gelden (meestal) andere normen. De ene persoon is gevoeliger voor lawaai dan de andere.

Zoals steeds geldt de regel, alles met mate en voel waar je grens ligt.

85dB Keukenmixer 8 uur
88dB Vorklift 4 uur
91dB Ondergrondse tram 2 uur
94dB Grasmachine 1 uur
97dB Brandalarm (industrie) 30 minuten
100dB Handboor 15 minuten
103dB MP3 player max vol 7.5 minuten
106dB Moto 3.75 minuten
109dB Huilende baby 112 seconden
112dB Live rock band 66 seconden

“Wanneer het geluid de 85 dB overschrijdt, moet je ten allen tijde gehoorbescherming dragen om tinnitus of oorsuizen te voorkomen”

Conclusie

Een concrete oplossing voor oorsuizen is er nog niet, maar in de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om op analoge manier resistent oorsuizen te behandelen.

Leer meer over alle soorten oorsuizen en hun behandeling. Wist je dat je oorsuizen kunt meten? Of  wil je meer weten over hyperacusis? Op oorsuizen.be willen we je graag een antwoord bieden op al jouw vragen. Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten via het contactformulier en we koppelen spoedig terug.

Ontdek onze handige tips:

teveel lawaai

Ervaar je teveel lawaai? Gebruik onze tips!

Tinnitus en oorsuizen komen vaak voor na blootstelling aan teveel lawaai. Wij geven je tips & tricks om je zo goed mogelijk te beschermen in bepaalde situaties.

welke oordoppen gebruik ik het beste

Welke oordoppen zijn er allemaal?

Heb jij je al eens afgevraagd hoe goed je nog kan horen? Téveel zware feestjes gehad in je jeugd en voel je daar nu de effecten van? Of heb je de oren van een vleermuis of een hond?

over-oorsuizen

Over oorsuizen.be en sensibiliseren

Oorsuizen.be is een online platform waar bezoekers met tinnitus of oorsuizen terecht kunnen voor antwoorden. Maak contact met andere bezoekers die dezelfde problemen ervaren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Scroll to top